Otkriće olupine Giuseppe Garibaldi

Otkriće olupine Giuseppe Garibaldi

 

Dubrovački grob ponosa Talijanske mornarice


Od svih mojih ronjenja po cijeloj jadranskoj obali, najbolja su bila ronjenja u okolici Molunta, Cavtata i Dubrovnika i to zahvaljujući prekrasnim olupinama u Dubrovačkom podmorju.

Znali smo doslovce cijele dane godišnjeg odmora „gubiti“ na ronjenje - na našu radost i na žalost naših obitelji. Vrijeme je prolazilo kao od šale na punjenje boca, planiranje ronjenja, ronjenje i duge dekompresije. Još bismo usput na povratku s ronjenja provjeravali zadive s ribarskih karata i nadali se da bi oni mogli skrivati neku još neotkrivenu olupinu. Navečer bi punili boce, pregledavali video snimke i sutra sve ispočetka.

Sve je to mog prijatelja Damira i mene navelo da konačno okupimo ekipu, snimimo dubrovačke olupine i napravimo o njima dokumentarni film koji će i drugima pričati onako kako olupine pričaju roniocima koji ih vide. Početkom ljeta 2009. godine ekipa je okupljena i spremna za akciju u sastavu Ivan Cvirn – snimatelj i producent, Marijan Vrdoljak – novinar i scenarist, Dinko Jović, Uroš Jelić i Damir Mlinarić kao ronilački „modeli“ i ja kao podvodni snimatelj.